Στο συγκεκριμένο μάθημα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κάποιες μετρήσεις στις ψηφιακές εισόδους του Arduino έτσι ώστε οι μαθητές να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν στο μυαλό τους πως ακριβώς πραγματοποιούμε τις συγκεκριμένες μετρήσεις. Για παράδειγμα πως ακριβώς μπορούμε να ελέγξουμε ένα κλειστό κύκλωμα στην παραπάνω εικόνα. Όταν η μπάλα μπει στο τέρμα τότε κυλάει και πάει στα καλώδια και τα πιέζει ώστε να ενωθούν. Ένα τέτοιο κλειστό κύκλωμα μπορούμε να το ελέγξουμε με δύο τρόπους όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Συνδέουμε τα δύο καλώδια που θέλουμε να ελέγξουμε αν ακουμπάνε είτε στα 5 Volt του Arduino και σε μια ψηφιακή είσοδο είτε στην γείωση (GND) του Arduino και σε μια ψηφιακή είσοδο. Στα πλαίσια των μαθημάτων θα χρησιμοποιήσουμε την περίπτωση της γείωσης.
Δραστηριότητα 1η
Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα τοποθετούμε δύο καλώδια στο GND του Arduino και στην ψηφιακή είσοδο 6. Όταν τα ενώνουμε θέλουμε να ανάβουμε το led που έχουμε συνδέσει στην ψηφιακή είσοδο 13 με την βοήθεια του breadboard (παρακάτω σχήμα).
Έχουμε δύο περιπτώσεις A ενώνουμε τα καλώδια και Β τα καλώδια δεν είναι ενωμένα. Στην Α περίπτωση που τα καλώδια είναι ενωμένα ουσιαστικά συνδέουμε την γείωση GND κατευθείαν στην ψηφιακή είσοδο 6. Στην Β περίπτωση δεν έχουμε κάποια παρέμβαση στην ψηφιακή είσοδο 6.
Οπότε στην περίπτωση Α όπως γνωρίζουμε το GND σημαίνει ΟΧΙ ΡΕΥΜΑ άρα στην ψηφιακή είσοδο διαβάζουμε ΟΧΙ ΡΕΥΜΑ. Με την παρακάτω εντολή στην μεταβλητή Χ ανιχνεύουμε αν έχουμε την περίπτωση Α ή την περίπτωση Β. Στην περίπτωση Α τα πράγματα είναι ξεκάθαρα δεδομένου ότι έχουμε το GND, οπότε OXI ΡΕΥΜΑ.
Στην περίπτωση Β για να έχουμε διαφοροποίηση θα έπρεπε να διαβάζουμε στην μεταβλητή Χ ΡΕΥΜΑ. Για να συμβεί το τελευταίο γεγονός θα πρέπει αρχικά να θέσουμε την ακίδα 6 σε κατάσταση ΡΕΥΜΑ.
Οπότε ολοκληρώστε τον κώδικα και ανεβάστε τον στο Arduino. Όταν ενώνουμε τα καλώδια ανάβει το led ενώ όταν απομακρύνουμε τα καλώδια το led παραμένει σβηστό.
Δραστηριότητα 2η
Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα τοποθετούμε δύο καλώδια στο GND του Arduino και στην ψηφιακή είσοδο 6 και δύο καλώδια στο GND του Arduino και στην ψηφιακή είσοδο 5. Όταν τα ενώνουμε τα καλώδια GND-PIN6 θέλουμε να ανάβουμε το led που έχουμε συνδέσει στην ψηφιακή είσοδο 13 με την βοήθεια του breadboard ενώ όταν ενώνουμε τα καλώδια GND-PIN5 θέλουμε να ανάβουμε το led που έχουμε συνδέσει στην ψηφιακή είσοδο 12 με την βοήθεια του breadboard. Όταν είναι ενωμένα και τα δύο καλώδια ανάβουμε το τρίτο led στην ψηφιακή είσοδο 11 με την βοήθεια του breadboard.
Δραστηριότητα 3η
Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα τοποθετούμε δύο καλώδια στο GND του Arduino και στην ψηφιακή είσοδο 6. Όταν τα ενώνουμε τα δύο καλώδια θέλουμε να ανάβουμε εναλάξ τα δύο led που έχουμε συμδέσει στις ψηφιακές εξόδους 13 και 12. Πιο συγκεκριμένα την πρώτη φόρα που συνδέουμε τα καλώδια ανάβει το led στην ψηφιακή έξοδο 13, την επόμενη φορά που συνδέουμε τα καλώδια ανάβει το led στην ψηφιακή έξοδο 12, την επόμενη ......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου